Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Φεβρουάριος, 2016

τα γυάλινα μάτια των ψαριών

Εικόνα
Το δεύτερο βιβλίο μου " Τα γυάλινα μάτια των ψαριών " στη βιτρίνα του βιβλιοπωλείου Πολύγραφος του Αλέξανδρου Στεφανίδη. Ένα βιβλιοπωλείο στεριωμένο με το μόνο μυστικό για όλα τα ωραία, το μεράκι. Ο πίνακας του εξωφύλλου από την αγαπημένη φίλη μου ζωγράφο , Δομινίκη Σωτηριάδου.

Αγαπητέ Θεέ

Εδώ και τρία χρόνια, κάνω ένα ιδιότυπο πείραμα μέσα στην τάξη. Κρατάω μαζί μου ένα μικρό αγαπημένο βιβλιαράκι ." Αγαπητέ Θεέ " ο τίτλος του . Συγγραφέας του ο Ερίκ Εμμανουέλ Σμιτ. Τα παιδιά δεν έχουν μπροστά τους το βιβλίο. Είναι ακροατές κι εγώ από την έδρα το διαβάζω. Είναι απίστευτη η ανταπόκρισή που βρίσκω ακόμη και από τους μαθητές με την ταμπέλα του " αδιάφορου" βαθιά ριζωμένη μέσα τους. Χτυπάει κουδούνι για διάλειμμα και δεν ξεκολλάνε από τα θρανία τους. Μεσολαβεί μια ολόκληρη εβδομάδα από την ανάγνωση και θυμούνται με κάθε λεπτομέρεια όλη την υπόθεση. " Κυρία, είμαστε εκεί που ο Όσκαρ .." Μου λένε. Φέτος το διάβασα ξανά σε τρία τμήματα Β' Γυμνασίου. Η αντίδρασή τους η ίδια. Μα το αληθινά μαγικό είναι η νεκρική σιγή που επικρατεί κάθε φορά που διαβάζω τις τελευταίες σελίδες. Και το βλέμμα τους όταν κλείνω το βιβλίο και τα κοιτάζω. Και η λαχτάρα τους να πουν τη γνώμη τους γι' αυτό που μόλις άκουσαν. Τελικά αυτή είναι η μαγεία τη

..

Σκέφτομαι πόσα παιδιά με σπάνια ευαισθησία και αιρετική σκέψη πέρασαν τα μαθητικά τους χρόνια με το στίγμα της αποτυχίας , απλά και μόνο γιατί οι δάσκαλοι- καθηγητές που είχαν απέναντί τους τα αντιμετώπιζαν μέσα από το πρίσμα της μικρονοϊκής και συμβιβασμένης σκέψης τους.