Ποιος σκοτώνει τον Όμηρο;

Πού έγκειται η ύβρις του Έκτορα; Στο ότι άφησε τον εαυτό του να ξεγελαστεί από τις υποσχέσεις του θεού, αφέθηκε να τον πλανέψουν τα μεγάλα λόγια της Ίριδας και ξέχασε την απλή αυτή αλήθεια: πως είναι θνητός και δεν μπορεί να έχει την εύνοια του θεού μέχρι το τέλος.
Κι επανέρχομαι στο ερώτημα του μαθητή: « Αυτοί ήταν οι θεοί τους; Μα , αν πιστέψουμε πως τη θρησκεία τους οι άνθρωποι την επινόησαν τότε για παρηγοριά , πώς μπορούσαν να πιστέψουν σε τέτοιους θεούς;»
Και τη συμπληρώνω εγώ:
«Τι παρηγοριά μπορούν να σου δώσουν τέτοιοι θεοί, θεοί ηθικά κατώτεροι από σένα, που λένε ψέματα, απειλούν ο ένας τον άλλον, μα- το κυριότερο- σε χρησιμοποιούν για να πετύχουν το στόχο τους κι έπειτα σε αφήνουν έρμαιο της αδυσώπητης μοίρας σου;»
Και η απάντησή μου : « Δεν μπορούν να σου δώσουν καμία παρηγοριά.»
Αν σκεφτούμε ότι ο Ησίοδος με τη Θεογονία του και ο Όμηρος με την Ιλιάδα και την Οδύσσεια υπήρξαν οι θεμελιωτές της αρχαίας ελληνικής θεολογίας , νομίζω, είναι εκπληκτική η διαπίστωση που αβίαστα βγαίνει:
Αυτοί οι άνθρωποι , οι αρχαίοι Έλληνες δεν καταδέχονταν να αναζητήσουν παρηγοριά στη θρησκεία. Στέκαν αγέρωχοι απέναντι στη μοίρα τους και την πολεμούσαν μέχρι το τέλος κι ας ξέραν πως αυτή είναι αναπόδραστη.
Αυτός ο λαός είχε την τόλμη να αντικρίζει κατάματα , χωρίς αυταπάτες , τη θνητή του φύση και την αδήριτη σοφία να αναγνωρίζει τα πεπερασμένα του όρια.
..
( Απόσπασμα από ένα κείμενο που είχα γράψει χρόνια πριν. Επιμένω να μιλώ γι' αυτά τα κείμενα, όχι μόνο επειδή τα αγαπώ ,μα και γιατί πιστεύω στ' αλήθεια πως δίνουν μια πυξίδα απαραίτητη σήμερα.Μα για να καταλάβεις τι λένε πρέπει να τα προσεγγίσεις ελεύθερος από αλυσίδες .
Και τις μεγαλύτερες αλυσίδες δυστυχώς τις φοράνε στην σκέψη τους κάποιοι φιλόλογοι που επιμένουν να τεμαχίζουν τα κείμενα για να τα αναλύσουν σαν να είναι πτώματα, που δεν αφήνουν τον Όμηρο να μιλήσει και μέσα απ' αυτόν να αφουγκραστούν τι τους λέει η ψυχή ενός ολόκληρου λαού.
Καλολογικά στοιχεία, τα μέρη της παρομοίωσης, στοιχεία πολιτισμού και πάει λέγοντας.. και ο Όμηρος δεν είναι πουθενά μέσα σε αυτά.)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

επική ειρωνεία

Κράχτες

Νικολάι Σταβρόγκιν