Ιστορίες από το αρχιπέλαγος Φουάν , Βασίλης Χουλιαράς

ΌΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ
Όλοι γνωρίζουμε ότι Θεός δεν υπάρχει. Όμως αυτός δεν ξέρει πως έχουμε μάθει την αλήθεια και συνεχίζει να σουλατσάρει έξω από τα σπίτια μας.
Θα μπορούσα να βγω απόψε, να του το σφυρίξω και να τον εξαφανίσω. Μα τα βήματά του εκεί έξω είναι κάποια βράδια που μου κρατάνε συντροφιά.
ΠΕΡΙ ΠΤΗΤΙΚΗΣ ( απόσπασμα )
Πώς να ξεχάσω το βράδυ εκείνο με πόση μανία σε μια συζήτησή μας υποστήριζε ότι όλα είναι θέμα πίστης. Ισχυριζόταν πως όταν βρεθεί ο πρώτος ο οποίος θα καταφέρει να υπερνικήσει το φόβο και τις προλήψεις χιλιετιών και με σίγουρες κινήσεις ανοίξει τα χέρια του σαν φτερά και πετάξει πάνω από την πόλη μας, δεν θα αργήσει και η στιγμή που οι ουρανοί θα γεμίσουν με ιπτάμενους ανθρώπους. Τότε είχαμε γελάσει μαζί του και τον τσιγκλάγαμε να μας πει και άλλα τέτοια. Δεν είχαμε υποψιαστεί ότι μπορεί εκείνος να μην έμενε μόνο στα λόγια.
Έτσι ένα βράδυ τον βρήκαμε πεσμένο στον ακάλυπτο. Πριν ξεψυχήσει και καθώς το ασθενοφόρο, ουρλιάζοντας μέσα στους έρημους δρόμους, τον μετέφερε στο νοσοκομείο, πρόλαβε να μας πει πως εκείνος τελικά δεν ήταν ακόμα τόσο δυνατός και ότι άλλος, στο μέλλον, θα ήταν ο πρωτοπόρος.
Πότε συνέβησαν όλα αυτά; Πόσο καιρό πριν; Θαρρείς πως έχουν περάσει αιώνες από τότε' και να, μια άλλη νύχτα, σε ένα άλλο περβάζι με βρίσκει σκαρφαλωμένο, να αγναντεύω την πόλη που κάποτε και εκείνος αγνάντευε' μια πόλη ωστόσο που έχει τόσο αλλάξει. Πέρα από τα φώτα της και τους ήχους που από κάθε γωνιά της φτάνουν ως εδώ, τη νιώθω να ασφυκτιά και επειγόντως να αναζητεί μία λύση. Ύστερα γυρίζω να κοιτάξω ψηλά, προς το φεγγάρι, καθώς μια σκέψη με κατατρώει. Κι αν τα λόγια του, τότε, έκρυβαν μια κάποια αλήθεια, άραγε, τολμώντας επιτέλους το βήμα εκείνο που καιρό τώρα με καλεί, θα μπορέσω να αποκτήσω την πίστη εκείνη που τόσα χρόνια μετά ακόμα μου λείπει;


Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ (απόσπασμα )

Κάτι μοιάζει να υπάρχει εκεί έξω το οποίο θέλει να ειπωθεί, μα όσο κι αν προσπάθησα, δεν μπόρεσα να βρω τα λόγια, ίσως γιατί δεν είναι τα λόγια ο τρόπος του.

( από το εξαιρετικό βιβλίο Ιστορίες από το αρχιπέλαγος Φουάν του Βασίλη Χουλιαρά, εκδόσεις Μελάνι )


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

επική ειρωνεία

Κράχτες

Νικολάι Σταβρόγκιν