ο ξένος από την Ανατολή.

Η κατάρα του δυτικού ανθρώπου είναι ότι δεν ξέρει να πονάει. Προτιμά το θάνατο μέσα του απ' τη φθορά του πόνου. Φτιασιδώνει την όψη του να μη φανεί η ρωγμή του χρόνου και γελά ψεύτικα. Ο δυτικός άνθρωπος είναι ένα ον που αποφεύγει ό, τι θα μπορούσε να τον κάνει άνθρωπο : την τριβή με την ματαίωση και τον πόνο.

Κι έρχεται ο ξένος από την Ανατολή.

Αυτός που έζησε στο διάφανο δέρμα του τον θάνατο.
Αυτός που είδε το παιδί του να ουρλιάζει από φόβο. Αυτός που ξέθαψε τη γυναίκα του απ' τα ερείπια του σπιτιού τους και την είδε να ξεψυχά μπροστά στα μάτια του.
Κι ύστερα από μερόνυχτα βουβό περπάτημα έφτασε στη θάλασσα.
Έδωσε ό, τι είχε και δεν είχε στο δουλέμπορο , έδεσε σφιχτά το σωσίβιο γύρω από το κορμάκι του γιου του , μπήκε στη βάρκα και κουλουριάστηκε σε μια γωνιά με το παιδί στην αγκαλιά του.
Κι έκλεισε τα μάτια κι έγινε ολάκερος μια φλόγα. Και δεν άφηνε τα μάτια του γιου του από τα μάτια του. Και δεν ένιωθε την αρμύρα της θάλασσας στο πετσί του ,ούτε τις ριπές του ανέμου . Γιατί τα μάτια του καίγανε απ΄ ό,τι πιο ευγενικό έχει ο άνθρωπος μέσα του. Τη λαχτάρα για ζωή μακριά από τη φρίκη του πολέμου.

Τον είδε ο δυτικός άνθρωπος και σκιάχτηκε.

Γιατί για χρόνια πολλά είχε ξεμάθει να κοιτά ανθρώπους με μάτια χτισμένα στη φλόγα.

Σχόλια

Ο χρήστης Eriugena είπε…
Σας έχω μιλήσει στο παρελθον "αυστηρά", αλλά αυτό το κείμενὀ σας με βρίσκει μαζί σας και στην καρδιά και τον νου, είναι τόσο αληθινό όσο και ουσιαστικά απλό βαθύ αληθινά συγκινητικό. Καλή χρονιά.
Ο χρήστης ειρήνη είπε…
Μιλήσατε αυθόρμητα και καλά κάνατε..καλή χρονιά !
Ο χρήστης KIKH είπε…
ΑΧ ΕΙΡΗΝΗ!ΝΑ ΞΕΡΕΣ ΠΟΣΟ ΠΟΝΟ ΕΝΙΩΣΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΟΤΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΕΙΔΑ ΤΗΝ ΟΛΙΓΟΛΕΠΤΗ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΠΑΠΑΔΟΥΛΑΚΗ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΤΗ ΠΡΟΣΦΥΓΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΑ ΛΕΠΤΑ ΜΕ ΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΣΤΑ ΜΕΡΗ ΜΑΣ, ΙΣΩΣ ΓΙΑΤΙ Η ΦΛΟΓΑ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑ ΤΗΣ ΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΧΩΝΕΥΕΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΤΕ ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ ΟΜΩΣ ΔΕ ΧΑΝΕΤΑΙ ΣΑΝ ΤΗΝ ΑΚΟΙΜΗΤΗ ΚΑΝΤΗΛΑ ΝΑ ΜΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΚΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΣΑΝ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ.ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΔΡΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΝΘΡΩΠΙΑ.

Ο χρήστης ειρήνη είπε…
Την είδα κι εγώ την ταινία..συγκινητική πολύ.. περισσότερη ανθρωπιά ..ναι..

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

επική ειρωνεία

Κράχτες

Νικολάι Σταβρόγκιν