σχολικός εκφοβισμός

Το θέμα του σχολικού εκφοβισμού είναι πολύ σύνθετο, για να αντιμετωπίζεται μέσα από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή τα τηλεπαράθυρα της μεσημεριανής ζώνης.
Είναι ό,τι πιο σύνθετο έχει απασχολήσει την ελληνική κοινωνία.
Φοβάμαι πως τώρα αρχίζουν να φαίνονται οι επιπτώσεις της ύπνωσης που υπόγεια δρούσε μέσα από τις κάθε λογής οθόνες. Μέσα από τη λογική : " Δε χρειάζεται να ματώσεις για να αποκτήσεις άποψη. Στη σερβίρουν έτοιμη οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης." Αρχικά αυτοί ήταν τα τηλεοπτικά πρόσωπα που με ύφος δέκα καρδιναλίων διεκδικούσαν το αλάθητο του Πάπα .
Θυμάμαι πριν από μια δεκαετία , όσες φορές επιχειρούσα να μιλήσω για την σαπίλα των καναλιών στην τάξη , αντιμετώπιζα βλέμματα που με κοιτούσαν σαν καμιά παράξενη που κάνει την τρίχα τριχιά. " Μα αυτοί τη δουλειά τους κάνουν κυρία ." .. η μόνιμη επωδός κάθε φορά που τους έλεγα πόσο επικίνδυνες θεωρούσα τις εκπομπές τύπου Τατιάνας ή Ευαγγελάτου. Πώς να δώσεις να καταλάβουν πως υπάρχουν δουλειές και δουλειές. Κι όταν η αποθέωση της σάχλας και της βλακείας μεσουρανούσε- μιλώ για την προηγούμενη δεκαετία - στην ελληνική κοινωνία υπόγεια η σαπίλα διάβρωνε τα πάντα.
Τώρα για ποιες αξίες να μιλήσεις στα παιδιά, δίχως τον κίνδυνο να φανείς ένας ακόμη υποκριτής που ηθικολογεί ;
Τις αξίες στην αρχαία Αθήνα δεν τις δίδασκε ο δάσκαλος. Τις δίδασκε η ίδια η πόλη. Μα οι αρχαίοι Αθηναίοι ήταν πολίτες.
Εμείς είμαστε υπήκοοι. Για να γίνεις πολίτης , πρέπει πρώτα να ξυπνήσει ο νους σου. Κι όχι μόνο αυτό. Πρέπει να περάσεις τα πρώτα χρόνια της ζωής σου μια μαθητεία. Μια μαθητεία μέσα στις λέξεις και τα οράματα των άλλων, χωρίς εσύ να μιλάς. Να σκύψεις στα βιβλία με ευλάβεια. Με την ευλάβεια που έχει ο πρωτόπειρος μπροστά στο θαύμα της γνώσης. Με την ιερή περιέργεια.
Νιώθω πως ξέφυγα από αυτό που θέλω να πω, για μια ακόμη φορά.
Φοβάμαι όμως πως μεγαλώνουμε μια γενιά ανθρώπων που συνηθισμένοι στα άκρα, εξοικειωμένοι με το πρόσωπο του τέρατος , δε θα καταφέρουν να δουν το προφανές. Και το προφανές δεν μπορεί να είναι άλλο από την ανάγκη για ανθρωπιά.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

επική ειρωνεία

Κράχτες

Νικολάι Σταβρόγκιν