Τζιορντάνο Μπρούνο


Ο Τζιορντάνο Μπρούνο ήταν ο ιδιοφυής φιλόσοφος της αγάπης και της ελευθερίας. Στο έργο του " Περί του Απείρου, του Σύμπαντος και των Κόσμων " παλεύει να διώξει τα σκοτάδια του φόβου και της εμμονικής ιδεοληψίας από το νου των συγχρόνων του . Καταφέρεται με πάθος ενάντια στην κυρίαρχη κοσμολογία του Αριστοτέλη και προβαίνει σε μια ποιητική διακήρυξη της νέας εικόνας του κόσμου. Είναι ο πρώτος που με την τόλμη ενός φιλοσόφου και ποιητή δε διστάζει να χαρακτηρίσει την πίστη στην τάξη και τη φυσική κλίμακα των στοιχείων και των κοσμικών σωμάτων " ένα κούφιο όνειρο, το παραμύθι μιας ξεμωραμένης γριούλας".
Είναι ο πρώτος που μίλησε για το άπειρο σύμπαν, τους πολλαπλούς κόσμους, τους πολλαπλούς ήλιους, την κοσμική ψυχή που κινεί πλανήτες ,ήλιους, αστέρια. Μίλησε για την άπειρη δημιουργική δύναμη του Θεού. " Το απροσδιόριστο πέρας του μη περατού" είναι ο δικός του Θεός.
Μέσα από την επίγνωση της ακατάπαυστης μεταβολής των πάντων χαράσσει τον δρόμο προς την πραγματική ηθική , καθώς μας υψώνει πάνω από τα πάθη ( λύπη, φόβο, χαρά, ελπίδα) και πασχίζει να νικήσει τον φόβο του θανάτου.
" Δεν υπάρχει θάνατος ούτε για μας ούτε για κάποια άλλη ουσία: διότι καμία ουσία δεν εξαφανίζεται, αλλά όλα περιπλανώνται στο άπειρο σύμπαν, αλλάζοντας απλώς πρόσωπο. Και καθώς είμαστε όλοι υποκείμενοι στην άριστη πρώτη αιτία, δεν θα πρέπει να πιστεύουμε, να υποθέτουμε ή να ελπίζουμε ,γιατί, εφόσον όλα προέρχονται από το αγαθό, όλα είναι αγαθά ως προς το αγαθό και δια του αγαθού''
Δεν του συγχώρεσαν την απλωσιά της σκέψης του. Κάηκε στην πυρά στις 17 Φεβρουαρίου του 1600.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

επική ειρωνεία

Κράχτες

Νικολάι Σταβρόγκιν